European Network for Silica (NEPSI)

Kristallijn silica (SiO2) is een essentieel onderdeel van veel producten en materialen. Het heeft talloze toepassingen in de industrie en is van belang in veel producten en voorwerpen die we dagelijks gebruiken. Het is namelijk moeilijk voor te stellen: huizen zonder bakstenen, mortel of ramen, auto's zonder motoren of ramen, leven zonder wegen of andere wegeninfrastructuur of andere alledaagse voorwerpen gemaakt van glas of aardewerk.

Hoewel kristallijn silica gewoon in de natuur aanwezig is, vormt het inademen van fijnstof op een werkplek een potentieel gevaar. Blootstelling aan dit fijnstof kan over het algemeen goed worden beheerst. Daarom hebben de belangrijkste industrieŽn overeenstemming bereikt om de blootstelling aan kristallijn silica met goede en toepasbare maatregelen in de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

NEPSI is de afkorting voor het Europees Netwerk voor Silica en komt voort uit de sociale dialoog die Europese werknemers- en de werkgeversorganisaties ondertekenden op 25 april 2006. De overeenkomst houdt de bescherming van de gezondheid van werknemers door middel van het correct hanteren en gebruiken van kristallijn silica in. Deze overeenkomt heeft betrekking op 15 bedrijfstakken met 2 miljoen werknemers en een omzet van meer dan € 250 miljard.

De 17 oorspronkelijke ondertekenende organisaties vertegenwoordigen onder andere de aggregaten-, cement-, keramiek-, gieterij-, glasvezel-, speciaal glas-, verpakkingsglas-, vlakglas-, industriŽle mineralen-, minerale wol-, natuursteen-, mijnbouw-, mortel- en pre-cast beton sectoren. De overeenkomst heeft is onlangs uitgebreid door de toetreding van de klei sector en vertegenwoordigt nu 18 Europese industriŽle sectoren.wwwop deze site