Zandvorm

Bij zandvormgiettechnieken kunnen de gietmodellen gemaakt worden van hout, kunststof of van ieder ander materiaal dat vormvast is. In sommige gevallen worden hiervoor modellen gebruikt die middels Rapid Prototyping-tehnieken zijn vervaardigd. In veel gevallen komen de modellen bij leden van de Nederlandse Vereniging van Modelmakerijen (NVvM) vandaan. 

Procesbeschrijving

Het model van het te gieten product wordt op een vormplaat gelegd. Rondom het model wordt op de vormplaat een vormkast geplaatst. Vervolgens wordt de vormkast volgestort met zand. Om het zand goed vast in de vorm te krijgen wordt tijdens het aandrukken van het zand de vormkast aangetrild. Vervolgens wordt de bovenkant glad afgestreken. De vormkast wordt nu omgedraaid en de mal wordt verwijderd. Ditzelfde proces wordt ook voor de tweede vormkast uitgevoerd (waarin de rest van de vorm van het product is aangebracht). In dit bovengedeelte worden openingen aangebracht waar het vloeibare matreriaal in de vorm kan worden gegoten (aangiettap) en waar de lucht kan ontsnappen (opkomer). Nadat de volgegoten vorm is afgekoeld kan het gegoten product worden uitgenomen. Op de plaats van de aangiettap en de opkomer is extra materiaal aanwezig. Dit te veel aan materiaal moet nu worden verwijderd (meestal door middel van afzagen). Dit is het meest eenvoudige zandvormgietproces.

De meeste producten zijn echter niet zo eenvoudig. Daarom zal er vaak met een kern worden gewerkt. Deze kern zorgt ervoor dat het gegoten materiaal op bepaalde plaatsen wordt weggehouden.

Het zand dat voor het gietproces wordt gebruikt is geen gewoon zand. De samenhang van het zand moet beter zijn dan dat bij gewoon zand, zodat de vormholte intact blijft bij het hanteren van de vormkast. daarom wordt vaak een kleigebonden vormzand toegepast. Daarnaast is het ook mogelijk om wat kunststofhars door het zand te mengen en op deze manier een goede samenhand van het zand te creëren. Deze methode wordt ook vaak gebruikt bij het vormen van de kernen.

Bij zandvormgiettechnieken maken we gebruik van mallen om de gietvorm aan te brengen. Om deze mallen uit de gevormde zandvorm te kunnen verwijderen, moeten de vormen lossend zijn. Bij zandgieten moet er altijd nog een nabewerking op het product plaatsvinden. Er moeten altijd een aangiettap en een of meerdere opkomers afgezaagd worden. Daarnaast is er (afhankelijk van de goede aansluiting van de vormkasten op elkaar) een gietnaad te zien. Als de zandkasten onvoldoende glad zijn afgewerkt of onvoldoende gevuld zijn zal zich hier een braam vormen. Als dit gebeurt, moet deze braam worden verwijderd. Dit kan door middel van schuren of slijpen. Mocht de braam echter te groot worden, dan kan het nodig zijn om deze weg te frezen.

Als gietmodellen op bepaalde plaatsen aan nauwkeurige toleranties moeten voldoen, dan zal de gewenste maatvoering vaak slechts via een verspanende bewerking kunnen worden bereikt. Na zandvormgieten zullen er dus altijd nog een of meer verspanende bewerkingen moeten worden uitgevoerd. Zandvormgieten is een productietechniek die zowel voor enkelstuks als voor middelgrote series zeer interessant kan zijn. Gecompliceerde producten met fijne details zijn realiseerbaar.
Bron en copyright: Moderne Industriële Productie: Prentice Hall 2009



wwwop deze site